Faworki z przepisu Ćwierczakiewiczowej wychodzą kruche jak żadne inne. Smakołyk zrobi furorę w tłusty czwartek

Dodano:
Faworki Źródło: Shutterstock / Anastasia Kamysheva
Przepis na faworki, który moim zdaniem każdy powinien wypróbować, sięga XIX wieku. Faworki z receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej to smak tradycji. Wypróbuj go na tłusty czwaratek.

Obok tych faworków nikt nie przejdzie obojętnie. Naturalne i wysokiej jakości składniki gwarantują niezwykłą kruchość, której próżno szukać w sklepowych chrustach. Polecam go szczególnie na tłusty czwartek. W tym roku obchodzimy go 27 lutego. Ten szczególny dzień kończy karnawał i przypomina, że zbliża się Wielki Post. Tego dnia nikt nie odmawia sobie puszystych pączków i kruchych faworków. Tradycyjny przepis XIX-wiecznej ekspertki od gotowania, czyli Lucyny Ćwierczakiewiczowej, bazuje na naturalnych produktach wysokiej jakości. Dzięki niemu faworki wychodzą, że palce lizać.

Jak zrobić faworki Ćwierczakiewiczowej

Kupne faworki wypadają słabo przy tych domowych. Dlatego najlepiej zrobić je samodzielnie. Receptura od Lucyny Ćwierczakiewiczowej jest wykorzystywana już od XIX wieku. Zaleca się w niej, by faworki zrobić z mąki, żółtek, aromatu arakowego i odrobiny wódki lub rumu. Nie używa się tu kwaśnej śmietany tak, jak w innych przepisach. Faworki smaży się na smalcu. Warto skrupulatnie odmierzyć proporcje na ciasto i wcześniej wyjąć składniki z lodówki, by się ogrzały. Po tym można już przystąpić do dzieła, czyli do przygotowania faworków.

Przepis: Faworki Ćwierczakiewiczowej

Kruche faworki z przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej obficie posypane cukrem pudrem są nie lada rarytasem. To prawdziwy hit na tłusty czwartek.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
475 w każdej porcji

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 30 g masła
  • 8 żółtek
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 aromatu arakowego
  • 2 łyżki wódki lub rumu

Dodatkowo:

  • 800 g smalcu do smażenia
  • 2 łyżki mąka do posypywania
  • 2 łyżki cukru pudru z wanilią do posypania

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówDo miski przesiej mąkę, cukier puder, dodaj miękkie masło, żółtka oraz całe jajka. Wlej mleko, aromat arakowy i wódkę lub rum. Składniki dokładnie wymieszaj. Gdy pojawią się pęcherzyki na cieście, to znak, że jest ono gotowe.
  2. Wałkowanie ciastaCiasto wyjdzie luźne i bardzo miękkie. Przełóż je na stolnicę obsypaną mąką. Ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj na cienki placek.
  3. Nacinanie ciastaCiasto potnij nożykiem na długie paski. Potem każdy z nich na trochę krótsze, bo 10-centymetrowe. Natnij środek i przeciągnij przez niego koniec ciasta.
  4. SmażenieW dużym garnku rozgrzej smalec do 175 stopni Celsjusza. Smaż faworki po kilka sztuk na złoty kolor. Wyjmij z oleju, odsącz na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.

Tradycyjne faworki z arakiem

Faworki z tego XIX-wiecznego przepisu zaskakują składem. Aromat arakowy nie jest dziś popularny w kuchni. Wyróżnia się on słodko-korzenno-rumowym zapachem. Nie warto też go pomijać w tej tradycyjnej recepturze, bo gwarantuje on wyjątkowy smak faworkom. W przepisie nie ma śmietany, ale jest za to masło. Ciasto na faworki przygotowuje się bez jego rozbijania wałkiem, co jest dużym ułatwieniem w kuchni. Faworki wychodzą niezwykle kruche i będą smakować nie tylko w tłusty czwartek.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...